برنامه نویسی هوش مصنوعی یک برگ برنده از جنس فناوریهایی است که کارایی و مزایای زیادی را برای خودکارسازی عملیات گوناگون شرکتها و زندگی مردم به ارمغان آورده است. هوش مصنوعی سطح جدیدی از فناوری هوشمند را وارد صنایع مختلف کرده است. چشمانداز هوش مصنوعی همچنان در حال رشد میباشد و حتی این رشد تا رسیدن به سطح هوشیاری انسانها برآورد میشود. این برآوردها به دلیل این است که توسعه دهندگان هوش مصنوعی به دنبال اکتشاف، آزمایش و پیاده سازی قابلیتهای این فناوری برای برآورده کردن نیازهای تعداد بیشتری از انسانها و ارگانها هستند؛ در نهایت، “احساس نیاز” مادر همهی اختراعات است.
مانند توسعهی اغلب نرمافزارها، یک توسعهدهندهی هوش مصنوعی نیز با زبانهای برنامه نویسی متنوعی مواجه است. با این حال، نمیتوان فقط یک زبان برنامه نویسی را به عنوان بهترین زبان هوش مصنوعی معرفی کرد. فرایند توسعه و برنامه نویسی وابسته به نوع عملکرد و کاربردی است که از سیستم هوش مصنوعی خود انتظار داریم. هوش مصنوعی تا الان به هوش بیومتریک (نشانگرهای زیستی)، ماشینهای خودران و سایر دستاوردهای مهمی رسیده است که هر یک با زبانهای برنامه نویسی متفاوتی توسعه یافتهاند. وقتی صحبت از همگام شدن با فناوریهای جدید است، هر فرد و ارگانی تلاش میکنند که از قافله عقب نیافتند.
ظهور فناوریهای هوش مصنوعی تغییرات زیادی به همراه خواهد داشت و در بطن زندگی افراد نفوذ خواهد کرد. در این شرایط برای برنامه نویسان، فهم و به کارگیری این فناوری میتواند بهترین استراتژی باشد. بحث در مورد بهترین زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی همیشه ادامه دارد؛ به همین دلیل در این مقاله از تکنولوژی به مقایسه و معرفی پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی و همچنین بررسی مزایا و معایب هرکدام از آنها میپردازیم.
برنامه نویسی هوش مصنوعی با پایتون python
پایتون طبق آخرین آمار گیتهاب دومین زبان برنامه نویسی پرطرفدار بوده و سریعترین رشد را در میان رقبای خود داشته است. پایتون اولین رتبه میان زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی میان توسعه دهندگان را دارد و این به دلیل سادگی و تطبیقپذیری بالای آن است. پایتون برای برنامه نویسی یادگیری ماشین بسیار جذاب است زیرا نسبت به جاوا و ++C پیچیدگی کمتری دارد. همچنین پایتون بسیار تطبیق پذیر است زیرا روی لینوکس، ویندوز، مک و unix قابلیت اجرا دارد. ویژگیهای دیگری چون تعاملی بودن، قابل تقسیر(interpreted) بودن، ماژولار (modular) بودن، پویایی، قابل حمل بودن و سطح بالا بودن نیز پایتون را نسبت به جاوا منحصر به فرد میکند. در ضمن پایتون از الگوهای مختلف برنامه نویسی مانند برنامه نویسی شیئگرا (object-oriented)، برنامه نویسی عملگرا (functional) و همچنین برنامه نویسی مرحله به مرحله (procedural) پشتیبانی میکند.
معروفترین کتاب خانه های هوش مصنوعی
- TensorFlow: برای برای یادگیری ماشین و کار با دادهها
- ● Scikit-learn: برای تعلیم مدلهای یادگیری ماشین
- PyTorch: برای بینایی ماشین و پردازش زبان طبیعی
- Keras: رابط برنامه نویسی برای محاسبات پیجیدهی ریاضی
مزایای پایتون
- پایتون دارای ابزار و کتابخانههای قدرتمند و متنوع زیادی است.
- بدون نیاز به پیادهسازی میتواند الگوریتمها را تست کند.
- با پشتیبانی از طراحی شیئگرا، خلاقیت برنامه نویس را افزایش میدهد.
- در مقایسه با جاوا سرعت بیشتری برای کدزنی برنامه نویس دارد.
- جامعهی برنامه نویسان زیاد و پویایی دارد.
معایب پایتون
- برنامه نویسانی که به زبان پایتون عادت کردهاند در مواجه با علائم (syntax) سایر زبانهای برنامه نویسی هوش مصنوعی با سختیهایی روبهرو میشوند.
- بر خلاف و جاوا، پایتون از مفسر برای اجرا استفاده میکند که پیادهسازی و اجرای پروژههای هوش مصنوعی را کندتر خواهد کرد.
- پایتون برای محاسبات بیسیم خوب نیست. برای محاسبات بیسیم که به هر عملیاتی برای انتقال دادههای صوتی، تصویری و … از طریق فناوریهای بیسیم گفته میشود، پایتون یک زبان ضعیف به شمار میرود.
برنامه نویسی هوش مصنوعی با جاوا java
یک بار بنویسد و همهجا اجرا کنید! جاوا یک زبان برنامه نویسی چند الگویی است که شامل برنامه نویسی شیئگرا نیز هست. جاوا معروف به یک زبان برنامه نویسی WORA است؛ ( Once Written Read/Run Anywhere / یک بار نوشته و همهجا خوانده و اجرا میشود). جاوا یک زبان برنامه نویسی هوش مصنوعی است که روی همهی پلتفرمهای پشتیبانی شده بدون نیاز به کامپایل مجدد اجرا میشود. جاوا یکی از محبوبترین و پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی است که سابقهی بیست سالهی آن و جامعهی برنامه نویسان عظیم آن تایید کنندهی این موضوع هستند.جاوا با داشتن رابط کاربری خوب، ذات انعطاف پذیر و مستقل بودن از پلتفرم،یکی از زبانهایی است که به اشکال گوناگون برای کاربردهای هوش مصنوعی استفاده میشود.
ابزارهای برنامه نویسی هوش مصنوعی جاوا
- TensorFlow: یکی از زبانهایی که توسط تنسورفلو پشتیبانی میشود جاوا است. این پشتیبانی به اندازهی زبانهایی که کامل پشتیبانی میشوند قوی نیست ولی در حال بهبود و توسعه است.
- Deep Java Library: توسط آمازون برای اعمال قابلیتهای یادگیری عمیق با جاوا توسعه پیدا کرده است.
- ● OpenNLP: محصولی از آپاچی برای یادگیری ماشین و NLP
- Java Machine Learning Library: ارائهی الگوریتمهای یادگیری ماشین
- Neuroph: طراحی شبکههای عصبی با فریمورک منبع باز جاوا با کمک Neuroph GUI
مزایای جاوا
- بسیار قابل حمل است؛ زیرا با فناوری ماشین مجازی (Virtual Machine) میتوان آن را روی پلتفرمهای گوناگونی پیاده سازی کرد.
- برخلاف ++C، جاوا برای استفاده و عیبیابی سادهتر است.
- دارای سیستم خودکار مدیریت حافظه است که کار برنامه نویس را آسان میکند.
معایب جاوا
- نسبت به C++ سرعت پایینی دارد و زمان پاسخگویی آن طولانیتر است.
- با وجود قابل حمل بودن، در پلتفرمهای قدیمیتر، جاوا مجبور است تغییرات زیادی در نرمافزار و سختافزار ایجاد کند تا برنامه درست کار کند.
- جاوا در برنامه نویسی هوش مصنوعی هنوز به طور کلی نابالغ است و هنوز به طور مدارم در حال توسعه یافتن است.